Archief 2010-2014

Verslagen

2011

Dossier geurhinder

Het ging hier om geurhinder in 2011, veroorzaakt door afvoer voormalig Restaurant Stadsherberg. Hieraan is intussen verholpen door een afzuiginstallatie op de zolder van het gebouw.

 

2013

Dossier toegankelijkheid

OPGELET DEZE GEGEVENS ZIJN NIET MEER BIJGEWERKT!

Toegankelijk voor minder mobiele bewoners?

Vroeg of laat komen in ons gebouw enkele bewoners in een rolstoel terecht, of moeten een rollator gaan gebruiken. En dan staan die gebruikers voor een dubbel obstakel: twee vrij zware buitendeuren, en een dorpel voor de buitendeur.Voor bezoekers in een rolstoel komt daar nog bij: een te hoge parlofoon in de inkomhal (norm: max. 1m20 hoog).
Men kan zich hier luchtig van af maken, maar professioneel gebouwenbeheer werkt preventief, d.w.z. dat men bij renovaties rekening houdt met (toekomstige) normen, ook al zijn die niet meteen afdwingbaar. En die normen zijn er:

  • in Nederland moet al langer een flatgebouw aangepast worden aan mindervaliden, zodra enkele bewoners minder mobiel worden
  • ook in België bestaan er dwingende normen voor nieuwbouw of grondige renovatie.

De vzw Enter (entervzw.be) verspreidt, met steun van de Vlaamse regering, een toegankelijke (!) informatiebrochure hierover. De Vlaamse regering zelf verleent subsidies via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (vaph.be).
In Antwerpen kunt u terecht bij de Dienst Welzijn en Gezondheid van de Provincie (Boomgaardstraat, provant.be).

Wat nu in de Gouden Reaal?

Er is geen onmiddellijke vraag, en dus hoeven we op korte termijn geen kosten te doen. Maar als het zo ver is, kan er in twee richtingen gedacht worden:

  1. de huidige deurpompen (bovenaan elke ingangsdeur) vervangen door een elektrische pomp (eventueel met afstandsbediening voor de minder-validen, en mogelijk met detectie bij het buitengaan, voor iedereen, zoals in winkels en stations)
  2. de vlakke buitendorpel schuin aflopend leggen, of Stad Antwerpen vragen de straatstenen plaatselijk te verhogen.

De investeringen hiervoor zouden ongeveer 60 à 70 euro per studio bedragen (rond de €7.000), maar dus nogmaals: voorlopig is er geen behoefte.

Wettelijk kader?

  • kan een VME gedwongen worden tot aanpassingswerken? Op dit moment waarschijnlijk niet
  • omgekeerd (en los van het financiële): kan een VME zich verzetten tegen aanpassingswerken? Waarschijnlijk ook niet (legale argumenten “anti-discriminatie” en “misbruik van meerderheid”)

Reglementering & wetgeving

  • De EN 81-70 is een Europese norm met richtlijnen over liften en hun uitrusting ten aanzien van personen met een beperking. Het is een directe referentie naar bouwnormen die criteria opleggen om gelijkheid naar uitvoering te bekomen. Het ‘type 2’ liften in deze Europese norm voldoet aan de bovenstaande basiselementen van een goede uitvoering. Verwijzen naar deze norm in bestekteksten is ten zeerste aan te raden. Zowel leveranciers, constructeurs en installateurs zijn vragende partij zodat duidelijk is ze wat ze moeten leveren en plaatsen. (toegankelijkgebouw)
  • REGELGEVING TOEGANKELIJKHEID IN VLAANDEREN Op 1 maart 2010 is de nieuwe regelgeving betreffende toegankelijkheid van publieke gebouwen in Vlaanderen in werking getreden (Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening betreffende toegankelijkheid van 5 juni 2009). Aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning moeten vanaf dan (indieningsdatum dossier) voldoen aan de criteria die deze verordening voorschrijft. Sinds 31/03/2011 zijn er een aantal wijzigingen van de verordening toegankelijkheid van kracht.
    Niet van toepassing in ons gebouw (m.n. er is geen stedenbouwkundige vergunning vereist voor de werken)
  • Wat betreft de antidiscriminatiewetgeving is er de ‘Wet ter bestrijding van discriminatie en tot wijziging van de wet van 15 februari 1993 tot oprichting van een Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding’ van 25 februari 2003. Daarnaast is er ook de ‘Wet ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie’ van 10 mei 2007. Voor een volledig overzicht van de wetgeving op de
    website van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding.

Adviezen

  1. Wenkenblad van Enter vzw (met steun Vlaamse Overheid)
  2. Andere bron: http://www.entervzw.be/sites/default/files/toegankelijkheid_appartementen.pdf

Organisaties & instellingen & subsidies

Technische oplossingen

  • offertes van Allocking en Besam (september 2013)
  • andere oplossingen: “hellend vlak” of “hellingbaan” (door assistent te bedienen toegangshelling)
  • youtube: “electrical door opener”
  • rolstoelen: helling max. 8.3% (voor niveauverschil kleiner dan 20 cm)

Vocht (gevels, muren)

OPGELET DEZE GEGEVENS ZIJN NIET MEER BIJGEWERKT!

Advies aan individuele eigenaars

  • grondig: als u uw studio grondig renoveert en nieuwe
    ramen plaatst, overweeg dan om het pleisterwerk rond de
    betonkolommen af te kappen, en de kolommen aan de binnenzijde eerst te isoleren, en dan opnieuw te bekleden
    enkele foto’s ter illustratie vind je in dit fotoalbum
  • oppervlakkig: expert H. Baeken (zie rapport hieronder)
    adviseert het aanbrengen van een injecteerproduct zoals Kiesol (productfiche in pdf) van de firma Remmers (instructies, zie rapport Baeken hieronder) (of kies producten van Aquaplan, zie hieronder)
    we hebben een beperkte hoeveelheid Kiesol in voorraad (mei 2013), en zo lang de voorraad strekt, kan iedere eigenaar daar 30cc van verkrijgen, voldoende voor een behandeling
  • meting: we beschikken momenteel (2013) over een vochtmeter (Laserliner Moisturefinder) die u op aanvraag kunt ontlenen voor metingen in uw studio

Downloaden

Vocht (verzekering)

  • de verzekering van het gebouw dekt alleen vochtschade die is
    veroorzaakt door lekkende leidingen (water, CV, regenafvoer), niet
    vochtindringing via gevels – voor meer info zie de rubriek
    verzekering

2014

Muffe geur in de gangen

OPGELET DEZE GEGEVENS ZIJN NIET MEER BIJGEWERKT!

Plaatsbezoek 21/3/2014 Firma Dekobra, Luc Lissens, technisch-commercieel afgevaardigde (hieronder aangeduid met “LL”).

Probleem: muffe geur in sommige gangen

  • vooral in gangen op lagere verdiepingen, m.n. 3e verdieping
  • niet verwarren met occasionele rioolgeur 6e V, sigarenrook 6e V (!)

Oplossing 1: geuren maskeren met puffertjes

LL: dit kan op de duur gaan irriteren (zowel fysiek als psychologisch), en is geen echte oplossing, de gang blijft onverlucht.

Oplossing 2: aansluiting op bestaande ventilatiekanalen

In deze optie zouden enkele (1,2,3,4…) ventilatie-openingen gemaakt worden in de gangen, net boven de deurtjes van de leidingen-kasten. De openingen, af te dekken met (esthetisch verantwoord en eventueel regelbaar) rooster, zouden dan aansluiten op de verticale kanalen (diameter 20-30 cm, naargelang verdieping).

LL: geen goede oplossing, want dat vermindert de ventilatiecapaciteit in de studio’s. Omdat de nieuwe ventilatie-openingen in de gang dichter bij het afzuigkanaal liggen dan de afzuigroostertjes (of klokken) in de studio’s, zullen ze dus de gangen verluchten ten koste van de studio’s, die tekort krijgen. Dit kan opgevangen worden door de capaciteit van de extractors te verhogen, maar dan verhoog je meteen ook de luchtsnelheid, met als gevolg meer lawaai en zelfs “sissen” in de kanalen, zeker op de hogere verdiepingen. Conclusie: de centrale ventilatie is berekend op het volume van de studio’s, als je daar het volume van de gangen gaat bijvoegen, verstoor je grondig het systeem.

Oplossing 3: afzonderlijke afzuiging

In deze optie zou over nagenoeg de hele lengte van elke gang een ventilatiebuis worden opgehangen, met afzuigroostertjes om de paar meter. De buizen vertrekken met een diameter van ca. 10 cm, en vergroot in stappen naar ca. 16 cm. De buizen, met elk een cilindrische in-lijn-kanaalventilator, zouden kunnen samenkomen aan het gangvenster op de Kaasstraat, en daar via het raam (aan te passen!) of via een (te openen) gat in de gevel naar buiten geleid worden.
De ventilators zouden met een klok geregeld worden (x uren per 24).

Kosten: redelijk, de onderdelen zijn relatief goedkoop (buis, kanaalventilator).
Voor: vrij degelijke oplossing, goed dimensioneerbaar en regelbaar. Nadelen: esthetiek, aanpassing raam of gat in de gevel.

Oplossing 4: ventilator in deur naar trappenzaal

In deze oplossing zou in de deur van de trappenzaal achter de lift, en eventueel ook in de deur naar trappenzaal Kuipersstraat, een opening gemaakt worden met een ventilator van het type Xpelair.

Kosten: beperkt.
Voor: eenvoudige oplossing, goed dimensioneerbaar en enigszins regelbaar. Nadelen: minder efficiënt, want de gang dicht bij de ventilator wordt beter verlucht dan de uiteinden. Ook moet nagegaan worden of de brandweer geen bezwaar maakt (al zijn het geen branddeuren).

Oplossing 5: ventilatie langs sleuf-deurtjes?

Deze oplossing is niet doorgesproken met LL (pas later opgekomen). In deze optie zouden de nieuw uitgehakte sleuven (om de hoek van studio’s X04, tegenover X09) een deur krijgen met ruim ventilatierooster. Aangezien de schacht erachter doorloopt van 1e tot 6e verdieping, werkt de hele schacht als “schouw”. Natuurlijk moet dan wel nog iets voorzien worden bovenaan de sleuf op 6e of 7e V. Deze optie moet nog technisch onderzocht worden.
Kosten: beperkt, alleen op 6e of 7e moet een ventilator komen.
Voor: vrij eenvoudig te realiseren, geen onesthetische installaties in de gangen (nieuwe plafonds!). Nadeel: minder efficiënte afzuiging dan Oplossing 3. Update 22/4: dit zou wel opgevangen kunnen worden door afzuiging te voorzien in nog 2 extra schachten, aan het eind van beide gangen.

Dampkappen

Rosa VDB toonde het lokaaltje tegenover 209 waar de ventilatiebuizen van 209 en 204 samenkomen. Hier was vroeger geuroverdracht omdat studio 204 blijkbaar een dampkap met motor had. Volgens Rosa is het probleem verminderd, en de nieuwe eigenaar bevestigt dat een nieuwe dampkap zonder motor is geïnstalleerd, conform het reglement.
Is een terugslagklep een oplossing?
LL: “Een terugslagklep lijkt me niet aangewezen , omwille dat de dampkap met motor de klep dicht wilt dicht duwen zodat de geuren zich niet kunnen verspreiden naar de andere studio’s .
Het omgekeerd is dat de centrale extractiemotor de klep zal open trekken omwille dat deze motor meer opvoerhoogte heeft en meer druk kan geven t.o.v van de dampkap met motor .
Samengevat de 2 motoren gaan steeds tegenstrijdig werken op de terugslagklep.
” (26/3/2014)

Ventilatie s nachts

LL bevestigde dat uitschakelen ventilatie s nachts op de bovenste verdieping een “schouweffect” kan creëren, met tegen de ochtend ophoping van opgezogen (vuile) lucht uit alle lagere verdiepingen. Het luchtvolume dat in het hoofdkanaal s nachts toch nog langs de (stilstaande) schoepen naar buiten kan, is miniem en veel kleiner tov de lucht die door de ‘open’ kanalen op de 6e verdieping de badkamers binnenstroomt.


Watermeters

Dit dossier (2014) was verouderd. Het aangepaste dossier (2019) staat hier.