Verslagen
2011Dossier geurhinderHet ging hier om geurhinder in 2011, veroorzaakt door afvoer voormalig Restaurant Stadsherberg. Hieraan is intussen verholpen door een afzuiginstallatie op de zolder van het gebouw.
2013Dossier toegankelijkheidOPGELET DEZE GEGEVENS ZIJN NIET MEER BIJGEWERKT! Toegankelijk voor minder mobiele bewoners?Vroeg of laat komen in ons gebouw enkele bewoners in een rolstoel terecht, of moeten een rollator gaan gebruiken. En dan staan die gebruikers voor een dubbel obstakel: twee vrij zware buitendeuren, en een dorpel voor de buitendeur.Voor bezoekers in een rolstoel komt daar nog bij: een te hoge parlofoon in de inkomhal (norm: max. 1m20 hoog).
De vzw Enter (entervzw.be) verspreidt, met steun van de Vlaamse regering, een toegankelijke (!) informatiebrochure hierover. De Vlaamse regering zelf verleent subsidies via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (vaph.be). Wat nu in de Gouden Reaal?Er is geen onmiddellijke vraag, en dus hoeven we op korte termijn geen kosten te doen. Maar als het zo ver is, kan er in twee richtingen gedacht worden:
De investeringen hiervoor zouden ongeveer 60 à 70 euro per studio bedragen (rond de €7.000), maar dus nogmaals: voorlopig is er geen behoefte. Wettelijk kader?
Reglementering & wetgeving
Adviezen
Organisaties & instellingen & subsidies
Technische oplossingen
Vocht (gevels, muren)OPGELET DEZE GEGEVENS ZIJN NIET MEER BIJGEWERKT! Advies aan individuele eigenaars
Downloaden
Vocht (verzekering)
2014Muffe geur in de gangenOPGELET DEZE GEGEVENS ZIJN NIET MEER BIJGEWERKT! Plaatsbezoek 21/3/2014 Firma Dekobra, Luc Lissens, technisch-commercieel afgevaardigde (hieronder aangeduid met “LL”). Probleem: muffe geur in sommige gangen
Oplossing 1: geuren maskeren met puffertjesLL: dit kan op de duur gaan irriteren (zowel fysiek als psychologisch), en is geen echte oplossing, de gang blijft onverlucht. Oplossing 2: aansluiting op bestaande ventilatiekanalenIn deze optie zouden enkele (1,2,3,4…) ventilatie-openingen gemaakt worden in de gangen, net boven de deurtjes van de leidingen-kasten. De openingen, af te dekken met (esthetisch verantwoord en eventueel regelbaar) rooster, zouden dan aansluiten op de verticale kanalen (diameter 20-30 cm, naargelang verdieping). LL: geen goede oplossing, want dat vermindert de ventilatiecapaciteit in de studio’s. Omdat de nieuwe ventilatie-openingen in de gang dichter bij het afzuigkanaal liggen dan de afzuigroostertjes (of klokken) in de studio’s, zullen ze dus de gangen verluchten ten koste van de studio’s, die tekort krijgen. Dit kan opgevangen worden door de capaciteit van de extractors te verhogen, maar dan verhoog je meteen ook de luchtsnelheid, met als gevolg meer lawaai en zelfs “sissen” in de kanalen, zeker op de hogere verdiepingen. Conclusie: de centrale ventilatie is berekend op het volume van de studio’s, als je daar het volume van de gangen gaat bijvoegen, verstoor je grondig het systeem. Oplossing 3: afzonderlijke afzuigingIn deze optie zou over nagenoeg de hele lengte van elke gang een ventilatiebuis worden opgehangen, met afzuigroostertjes om de paar meter. De buizen vertrekken met een diameter van ca. 10 cm, en vergroot in stappen naar ca. 16 cm. De buizen, met elk een cilindrische in-lijn-kanaalventilator, zouden kunnen samenkomen aan het gangvenster op de Kaasstraat, en daar via het raam (aan te passen!) of via een (te openen) gat in de gevel naar buiten geleid worden. Kosten: redelijk, de onderdelen zijn relatief goedkoop (buis, kanaalventilator). Oplossing 4: ventilator in deur naar trappenzaalIn deze oplossing zou in de deur van de trappenzaal achter de lift, en eventueel ook in de deur naar trappenzaal Kuipersstraat, een opening gemaakt worden met een ventilator van het type Xpelair. Kosten: beperkt. Oplossing 5: ventilatie langs sleuf-deurtjes?Deze oplossing is niet doorgesproken met LL (pas later opgekomen). In deze optie zouden de nieuw uitgehakte sleuven (om de hoek van studio’s X04, tegenover X09) een deur krijgen met ruim ventilatierooster. Aangezien de schacht erachter doorloopt van 1e tot 6e verdieping, werkt de hele schacht als “schouw”. Natuurlijk moet dan wel nog iets voorzien worden bovenaan de sleuf op 6e of 7e V. Deze optie moet nog technisch onderzocht worden.
Kosten: beperkt, alleen op 6e of 7e moet een ventilator komen. Voor: vrij eenvoudig te realiseren, geen onesthetische installaties in de gangen (nieuwe plafonds!). Nadeel: minder efficiënte afzuiging dan Oplossing 3. Update 22/4: dit zou wel opgevangen kunnen worden door afzuiging te voorzien in nog 2 extra schachten, aan het eind van beide gangen. DampkappenRosa VDB toonde het lokaaltje tegenover 209 waar de ventilatiebuizen van 209 en 204 samenkomen. Hier was vroeger geuroverdracht omdat studio 204 blijkbaar een dampkap met motor had. Volgens Rosa is het probleem verminderd, en de nieuwe eigenaar bevestigt dat een nieuwe dampkap zonder motor is geïnstalleerd, conform het reglement. Ventilatie s nachtsLL bevestigde dat uitschakelen ventilatie s nachts op de bovenste verdieping een “schouweffect” kan creëren, met tegen de ochtend ophoping van opgezogen (vuile) lucht uit alle lagere verdiepingen. Het luchtvolume dat in het hoofdkanaal s nachts toch nog langs de (stilstaande) schoepen naar buiten kan, is miniem en veel kleiner tov de lucht die door de ‘open’ kanalen op de 6e verdieping de badkamers binnenstroomt. WatermetersDit dossier (2014) was verouderd. Het aangepaste dossier (2019) staat hier.
|